Här sniffar mannen i sig en lina kokain

MALMÖ. Filmen visar hur en man lutar sig fram och försöker dra i sig en “femma” genom en hopprullad hundralapp. På bordet framför honom ligger kokain värt minst 2 500 kronor på gatan i Malmö.

Han lyckas efter viss ansträngning, ler stort och utbrister:

-Fucked for life!

Filmen visades i går i Malmö tingsrätt i en narkotikarättegång.

Dela artikel

Huvudmannen, en 26-åring som snart firar sin 27 års dag i häktet, misstänks ha varit den som tog filmen. Den fanns i hans mobiltelefon när han greps av Malmöpolisen i oktober förra året.

-Han har medgett att han var i lokalen men inte att det var han som tog filmen, säger kammaråklagare Hans Harding.

Polisen har inte kunnat slå fast exakt var och när filmen spelades in. Ingen av de åtalade har ansetts sig kunna eller velat hjälpa till med den informationen. Men av utredningen framgår att polisen misstänker att den spelats in på en klubb i närheten av Möllevångstorget i Malmö någon gång efter midnatt den 9 oktober förra året.

Ett 22-årigt butiksbiträde som polisen identifierat satt vid bordet när filmen spelades in. När han förhördes om händelsen var 22-årig fåordig.

Han är bland annat misstänkt för att ha köpt det kokain som får huvudpersonen i filmen att nästan storkna efter att ha dragit i sig cirka 3,5 gram.

22-åringen säger ordagrant i ett förhör att han inte har något med detta att göra, om de sniffar kokain, amfetamin eller mjöl bryr han sig inte om detta, för han har själv inte tagit något.

-Filmen visades bland annat för att visa på sambandet mellan de personer som förekommer på filmen och andra som näms och kokain, säger Hans Harding.

Mannens som snortar har identifierats men inte åtalats bland annat eftersom han i samband med utredning av kokainhärvan stod åtalade för ett annat brott.

Han får kämpa för att dra i sig, ivrigt påhejad av de andra i rummet. Till slut lyckas han efter att nästan ha storknat. Han ler stort mot mannen som filmar honom och slår ut med armarna. Han ber den som filmar att lägga ut filmen på Youtube om han skulle dö.

Och så utbrister han:

-Fucked for life!

I filmen nämns begreppet “femma” vilket är en kod. Det var med sådana koder som den åtalade huvudmannen, 26-åringen, drev en omfattande försäljning av kokain i Malmö innan han greps.

Kunder kunde beställa en “etta” och få cirka 0,7 gram. En “femma” är cirka 3,5 gram. Leveranserna skedde genom att 27-åringen körde runt i Malmös nattliv i bil.

Malmöpolisens både filmade leveranserna och avlyssnade hans mobil. I några av dessa samtal nämns också namnet på den man som drar i sig kokain på filmsekvensen.

I åtalet mot 26-åringen finns sammanlagt 21 misstänka köpare och medgärningsmän. 26-åringen är också åtalad tillsammans med en annan man för grovt vapenbrott. I en bil som användes för att lagra 15,33 gram kokain också ett avsågat hagelgevär med ammunition.

Hans Harding har under rättegången hävdat att försäljningen varit en del av ett organiserat kriminellt nätverk.

26-åringen förnekar alla sådana påståenden och påstår att han sålt kokain för att kunna finansiera sitt eget missbruk.

Men från att i förhör ha nekat till alla brott har han efterhand under rättegången börjat erkänna vissa delar.

-Han har erkänt några fall av försäljning och att han också sålt bland annat Viagra och vin, säger Hans Harding.

Rättegången hålls i en av Malmö tingsrätts två säkerhetssalar och beräknas vara avslutad först i slutet av juni.